Vergunningen aanvragen voor parcoursen: Organisatoren van wandeltochten worden gecontroleerd.

Met dit artikel willen wij u graag nog eens wijzen op het belang van vergunningen en toestemmingen. De parcoursen en vergunningen worden door de terreinbeheerders regelmatig gecontroleerd. Wij hebben dat bij de  door ons georganiseerde Zomertocht in augustus jl. weer zelf ervaren.

Wij (commissie Protec van de SGWB) hadden tijdig de vergunning(en) aangevraagd met daarbij een afschrift van de parkoersen voor de tocht over het terrein van Het Utrechts Landschap. De SGWB heeft hiervoor de toestemming ontvangen, wel onder de voorwaarde dat wij op het terrein op de bomen en struiken geen nietjes/spijkers mochten gebruiken. De pijlen moesten op een andere wijze (voor ons dus: met folie of tape) worden aangebracht. De parcoursbouwers zijn de dag voor de tocht de parcoursen gaan uitzetten en op het terrein waar we niet mochten nieten hebben wij onze folie of tape gebruikt. Dezelfde middag al werden wij door de terreinbeheerder telefonisch benaderd. Hij gaf ons een compliment dat we ons aan de afspraak hadden gehouden, maar dat we een klein stukje van het parkoers moesten omleggen.

Op dezelfde dag zijn we ook een keer door een andere terreinbeheerder benaderd. In dit geval ging het om een stukje terrein van Defensie (De Stompert). Dit terrein is voor wandelaars opengesteld, maar op dit terrein mogen geen fietsen en mountainbikers recreëren. Wij hadden geen contactadres om te melden dat we over dit terrein wandelden. De terreinbeheerder zag tijdens een controle over het terrein de gele SGWB-pijlen en vond daarbij bandensporen. Hij dacht aan een fietsrit over het terrein en was al begonnen om (enkele) pijlen weg te halen. Bij de derde pijl dacht hij “SGWB, dat is toch dé wandelsportbond?” Hij is gelukkig even verder gaan kijken. Hij heeft via onze website ons telefoonnummer gevonden en toen gelijk contact gezocht. De terreinbeheerder vond het prima dat de SGWB een wandeltocht over zijn terrein organiseerde en wij konden hem persoonlijk bedanken voor de samenwerking en danken hem voor de inspanning om ons te benaderen. Voor dit terrein heeft de SGWB nu weer een contactadres om een volgende tocht te melden en samen te werken als er een wandeltocht over dit terrein gaat.

Tevens kregen de mensen die het parcours over dit terrein uit hebben gezet bij uitzondering toestemming om hun fiets of mountainbike te gebruiken. Zo konden wij snel en efficiënt het parcours voorzien en ontdoen van de bekende SGWB pijlen.

U ziet het: De parcoursen worden terecht en weldegelijk gecontroleerd op de benodigde toestemmingen; graag aandacht hiervoor.