Op zaterdag 31 augustus zijn we vroeg aanwezig in de Pastorie van Werkhoven om deel te nemen aan de Leientocht. Alweer voor de 8e keer wordt deze tocht georganiseerd onder de bezielende leiding van Peter Lissenberg.
Heel veel vrijwilligers zijn druk bezig om de tocht tot een succes te maken en zodoende geld in het laatje te brengen voor de vernieuwing van het leiendak van de R.K. Kerk. Vandaar de naam van de tocht. Er is al zoveel geld bijeengebracht dat dit jaar met de grote klus kon worden begonnen, de kerk staat in de steigers. Na het gebruikelijke bakkie koffie nu in de achtertuin van de pastorie gaan we starten voor de 15 km. Het gebied rond Werkhoven is mij heel bekend, maar we weten allemaal dat je dan ook op plekjes komt, waar je nog nooit bent geweest. We volgen eerst de hele Herenstraat tot aan het einde van de bebouwde kom. Daarna rechtsaf naar de Hollendewagenweg. Deze weg werd in de 13e eeuw aangelegd als Zuurmaatseweg en was onderdeel van de weg Utrecht-Wijk bij Duurstede. In de volksmond had het al de naam “De Hollendewagen”, omdat daar eens een paard met wagen op hol was geslagen. In 1967 kreeg het officieel de huidige naam.
We passeren een paar wel zeer oude boerderijen en ook de plek waar meerdere malen brand is geweest, hetgeen de landelijk pers haalde. Inmiddels lopen we met drie jongetjes en hun moeder en hun tante mee. Ze werken aan een puzzel, die aan deze tocht is verbonden. Het is goed opletten, wat je ziet en wat er gevraagd wordt. Ter hoogte van het voormalig slotklooster “Gods Priorij” – nu Samaya, een conferentieoord mogen we een boomgaard in waar we de pijlen moeten volgen, maar het fruit moeten laten hangen. Ach, dat spreekt van zelf. Als we de Leemkolkerweg oversteken gaan we via het “Gulde Hoevepad” met de doorgang onder de N229 naar de eerste rust: het altijd weer gastvrije loonbedrijf Co Bos.
Na deze aangename verpozing volgt de splitsing; de kinderen en hun begeleiders slaan de Jachtrustlaan in en volgen de 10 km en wij gaan alleen verder over de Broekweg. Via een onverhard pad langs “De Pleisterplaats” een doorgaans rustig onderkomen in landelijke sfeer- komen we op het landgoed Sterkenburg. Het kasteel dateert uit 1261.
Aan de Gooyerdijk is bij Boerderij “De Veldhoeve” de tweede rust. Het is er goed toeven. We lopen een stukje terug en volgen twee klompenpaden en komen weer uit op de Langbroekerwetering. Landelijker dan hier kun je het nergens treffen.
Bij boerderij Van de Vendel betreden we het landgoed Beverweert. Halverwege de rechte laan bevindt zich een oorlogsmonument voor de Franse piloot van de RAF Régis Charles Deleuze, die op 25 februari 1945 tijdens een landing in een nabijgelegen weiland is omgekomen. Hij was pas 22 jaar. Al snel zien we het kasteel liggen als de route door de tuin gaat. Dit kasteel, dat uit de 13e eeuw stamt, is heel mooi gelegen aan de Kromme Rijn. Over de brug gaat de route naar rechts een 400 meter langs het water, dan vervolgens weer door een boomgaard met lekker fruit. Hoe heeft de organisatie dit toch voor elkaar gekregen? Het maakt deze tocht zo bijzonder. Uitkomend op de provincialeweg N 229 is het nog een kleine kilometer naar het einde, terwijl we eerst nog de molen “Rijn en Weert” passeren. We hebben ontzettend genoten van deze mooie tocht en van het mooie weer.
Na afmelding gaan we aan de overheerlijke, alom geprezen en ter plekke gebakken wafels. Daar zien we ook de jongetjes weer. Ze vertellen dat zij de puzzel goed hebben ingevuld en een prijsje hebben gekregen.We hebben ons laten vertellen, dat de teller op deze zaterdag op 347 deelnemers stond. Een mooi resultaat voor een goede zaak.
Hulde aan alle vrijwilligers. Chapeau.
Jeannette van Buuren
Zeist